Sinds 1862 de beste kwaliteit kaarsen Iedere kaars opnieuw een stukje vakmanschap en kwaliteit Veilig winkelen Uitstekende klantenservice
Menu

Bedrijfsprofiel

Kaarsen voor kerken en kloosters
Kaarsenfabriek Kristen 1862 te Roermond maakt deel uit van de internationaal opererende Bolsius Groep. Binnen de groep is Kristen 1862 gespecialiseerd in de productie en verkoop van producten aan kerken en kloosters. Je zou ons assortiment kunnen indelen in de volgende productgroepen:

  • Altaar- en kerkkaarsens
  • Offerkaarsen en offerlichten
  • Godslampolie en noveenlichten
  • Doop- en huwelijkskaarsen
  • Communie- en vormselkaarsen
  • Paaskaarsen
  • Overige producten

Ontstaan en geschiedenis

 

Kaarsenfabriek Hoogeland, al sinds 1770

Een stukje terug in de geschiedenis. In 1770 begint de burgemeester van Herkenbosch, J. Schmitz, een kaarsenmakerij en kaarsenhandel voor Roermond en omstreken.

In 1880 koopt een gevangeniscipier genaamd Henricus Hoogeland de eenmanszaak voor zijn pasgeboren zoon Alphons en verandert de naam van de kaarsenmakerij in Waskaarsenfabriek Alphonsus. Deze combineert de kaarsenmakerij met het slagersvak.

 

Hooge eischen

De kaarsen van de waskaarsenfabriek, inmiddels verhuisd binnen Roermond en uitgebreid met een tweede perceel, raken in deze tijd bekend om de ‘hooge eischen’ waaraan ze voldoen. Of zoals Henricus Hoogeland het zelf in 1934 uitdrukt in een brief aan zijn klanten: “Uit het feit dat de afzet van onze waskaarsen bij de Eerwaarde Geestelijkheid en bij talrijke kloosters in Nederland steeds toeneemt, mogen wij volkomen terecht besluiten dat onze producten aan hooge eischen voldoen.

Vanaf het begin der fabricage tot op het oogenblik, dat de kaarsen voor de verzending worden ingepakt, geschiedt alles met de grootste zorg en nauwkeurigheid, waardoor dan ook het gebruik van onze waskaarsen in Kerken en Kapellen nooit tot eenige klacht aanleiding heeft gegeven. Uwe gewaardeerde bestellingen tegemoet ziende, verblijven wij…”

 

Lid van de Bolsius Groep

In 1946 nemen Alphons’ zonen Harrie en Theo Hoogeland de zaak over onder de naam Firma H. Hoogeland & Zn. En in 1954 verrijst in de gemeenschappelijke tuin van beide percelen een nieuwe fabriek, die in 1972 een nieuwe naam krijgt: H. Hoogeland & Zn. B.V.

Als Harrie overlijdt gaat Theo op zoek naar een overnamepartner. Die vindt hij. Op 1 februari 1984 neemt de Bolsius Groep het bedrijf over. Alle kerkkaarsenactiviteiten van de groep worden overgebracht naar Roermond. En weer verandert de fabriek van naam: Kerkkaarsenfabriek Bolsius-Hoogeland B.V.

 

Flinke groei

Vanaf deze overname raakt alles in een stroomversnelling. In 1989 neemt Bolsius-Hoogeland de activiteiten van de Firma W. Roosenboom over. In 1990 die van de Firma L. Schmitz. Vanwege deze groei verhuist het bedrijf in 1990 naar een grotere fabriek aan de Scheepvaartweg in Roermond.

In 1998 worden hier de productie en commerciële activiteiten van Hoogeland en Kristen samengevoegd in een nieuwe organisatie: Kaarsenfabriek Kristen 1862.

In 2011 is het bedrijf verhuisd naar een nieuw pand aan de Albert Einsteinweg in Roermond.

 

Kaarsenfabriek Kristen, omdat de pastoor het wilde

Tot 1862 bestelt de kerk in Deurningen haar kaarsen in Roosendaal. Maar omdat ze vaak gebroken aankomen, wil de pastoor een kaarsenfabriek in Deurningen.

Johan Kristen komt tegemoet aan deze wens en richt in 1862 de deel van een boerenbedrijf in als Kaarsenfabriek Kristen. De bijenwaskaarsen worden aanvankelijk gedompeld en met de hand gemaakt.

Later schaft Kristen gietmachines aan en verandert hij de naam van zijn bedrijf in Machinale Waskaarsenmakerij G.J. Kristen.

 

Een beetje licht in een duistere tijd

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat de verkoop van kaarsen op beperkte schaal door. J.G. Kristen, kleinzoon van de oprichter, is dagenlang met zijn bakfiets onderweg om bestellingen in het noorden en oosten van Nederland af te leveren.

Kaarsenpitten zijn in die tijd niet te koop, maar Kristen laat zich niet van het kaarsenmaken afhouden.

Hij bewerkt breigarens en gebruikt die als kaarsenpitten. Tijdens en ook nog kort na de oorlog leveren winkeliers hun wassen etalagepoppen in bij de kaarsenfabriek. Kristen maakt er voor hen kaarsen van.

 

Gedwongen verhuizing, enorme groei

Tot 1948 is de kaarsenproductie in handen van de broers en zussen Kristen. Dan neemt het bedrijf zijn eerste werknemer in vaste dienst. Als er dat vier jaar later vijf zijn, moet het bedrijf op zoek naar een nieuwe plek.

Omdat de gemeente Weerselo geen toestemming geeft voor uitbreiding, vestigt de kaarsenfabriek zich in Delden. Daar groeit Kristen tot een bedrijf met 70 werknemers.

Het breidt de productietechnieken uit met het persen van stompkaarsen en stelt tanks op zodat grondstoffen voortaan verwarmd vanuit de raffinaderijen kunnen worden aangevoerd.

 

Verwoesting en wederopbouw

17 December 1975 is een trieste dag in het bestaan van Kristen. Een brand verwoest het bedrijf volledig. In mei 1976 vindt de wederopbouw plaats en neemt Kaarsenfabriek Kristen een nieuwe productiehal in gebruik, waar op een voor die tijd unieke manier kaarsen worden gemaakt.

Een ‘volcontinutrekmachine’ levert maar liefst 7000 kaarsen per uur. In 1986 overlijdt directeur Johan Kristen en wordt het bedrijf op verzoek van de familie Kristen voortgezet onder leiding van het managementteam.

In 1995 neemt de Bolsius Groep het bedrijf over. De kerkkaarsenafdeling van Kristen Delden wordt in 1998 samengevoegd met Kaarsenfabriek Hoogeland: Kaarsenfabriek Kristen 1862.

Copyright 2024 Kaarsenfabriek Kristen 1862 | Privacybeleid
Deze website is ontwikkeld door